Welke lens kies je?
In het volgende simpele testje zal ik u aan de hand van foto’s laten zien wat je kan bereiken met verschillende objectieven. Ik heb met de verschillende lenzen elke keer het zelfde standpunt in genomen (uit de hand) ,maar wel zo dat het beeld bijna het zelfde is in de camera. Zo kan je erg goed zien
wat een ander brandpunt doet met de verschillende lenzen. Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van het model “Beer”, hij doet al jaren dienst hier in huize Kooiman als model. Wil ik wat testen is Beer nooit ver weg en ook altijd bereid om mij te assisteren in een pose.
Afstand en vertekening
Het zal vanzelfsprekend zijn dat naar mate de lens langer of korter wordt dit het brandpunt zal gaan beïnvloeden op het model en de achtergrond. Hoe groter het aantal millimeters (meer zoom) hoe minder de vertekening zal zijn. En kiest u voor een groothoek lens, dan zal de vertekening veel zwaarder zijn ten opzichte van de telelens. Bedenk goed met welke lens u wilt gaan fotograferen. Of beter gezegd bij een zoom lens die de meeste van ons wel in het bezit hebben, met welk brandpunt gaat u fotograferen. Natuurlijk heeft niet iedereen meerdere lenzen tot zijn beschikking, maar bezit wel vaak een (kit lens) of één van de andere multifunctionele objectieven. Bijvoorbeeld de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Dit objectief kan met zijn 18mm een behoorlijk groothoek beeld maken en met de 135mm zoom stelt dit objectief u in staat tot gebruik van een medium telelens.
De standaard
Een digitale spiegelreflex camera (full frame) voert net als het ouderwetse fotorolletje de maat van 35mm. Daardoor is ook in het digitale tijdperk de standaard lens een 50mm objectief. Gaat u kleiner dan 50mm fotograferen, bijvoorbeeld een 28mm, spreekt men over een groothoek lens. Bij alle objectieven groter als 50mm spreken we van een telelens. Zo is 70mm een medium telelens en spreek je van een extreme telelens boven de 400mm. Welke lens u kiest hangt af van het onderwerp dat u wilt gaan fotograferen.
Camera settings voor de test
Tijdens de test shots is er gebruikt gemaakt van manual instellingen, zodat er een constante belichting is tijdens de verschillende opnames.
- Sluitertijd 1/125
- Diafragma f4
- ISO 200
- Manual flash
- Manual witbalans
Hier onder de test met verschillende lenzen met het zelfde standpunt. Zo kan u een goede indruk krijgen met welke lens je het beste een foto zou kunnen maken. Ik ga hier voor het gemak even uit van een portret foto van model Beer.
Als eerste is de Canon EF 28mm f1.8 USM
Zoals u kunt zien is er bij de 28mm een behoorlijk breed beeld, er staat dan ook heel erg veel van de kamer in beeld.
Canon EF 50mm f1.4 USM
Op 50mm is de beeldgrote al een stuk kleiner geworden. Het lampstatief is uit het beeld verdwenen en het portret aan de muur is meer achter het model “Beer” geschoven.
Canon EF 85mm f1.8 USM
Canon EF 100mm f2.0 USM
Met 100mm krijg je nog meer compressie in het beeld
Canon Ef 70-200 f2.8L usm met 200mm
Op 200mm krijg je een nog extremere compressie, als het ware propt de lens alles achter elkaar.
Samyang 8mm f3,5 Aspherical IF MC Fish-eye
Deze lens heeft het kleinste aantal millimeters en had eigenlijk helemaal in het begin moeten staan. Maar aangezien zijn mega grote vertekening, is hij als portretlens niet te gebruiken. Hij staat er ook enkel bij om te laten zien wat een enorme vertekening hij geeft. Ook moet je je voorstellen dat ik gewoon op de zelfde plaats sta als bij alle andere objectieven. Maar door de grote vervorming lijkt het alsof ik aan de andere kant van het model “Beer” ben gaan staan.
Alle beelden van het model beer op uw gemaakt bekijken?
Hier kunt u het .zip bestand Welke lens kies jij foto’s downloaden.
Hier onder een aantal praktijk voorbeelden gemaakt met het zelfde standpunt.