10 tips voor het fotograferen van vuurwerk
1. Zorg voor een goed degelijk statief waardoor je camera goed stil blijft staan tijdens het fotograferen. Dit is echt één van de belangrijkste punten in het fotograferen van vuurwerk. Ook kunt u gebruik maken van klemmen die bevestigt kunnen worden aan hekjes paaltjes noem maar op!
2. Maak gebruik van een waterpasje op je camera, zo kunt u zorgen dat het beeld altijd waterpas is. De recentere cameras hebben een digitaal waterpas in het LCD verwerkt wat heel erg handig is. Toch heb ik voor mijn oudere camera gewoon een één dollar waterpasje van e-bay zitten.
3. Gebruik de (handmatig) M stand van de camera, zo voorkom je dat de camera zelf gaat aanpassen tijdens het fotografen van vuurwerk. Jij bepaald met welke sluitertijd en diafragma gefotografeerd gaat worden.
4. Diafragma en sluitertijd zijn essentieel in het maken van vuurwerk foto’s. Wil je meer vuurwerk in je beeld zal je langer moeten gaan belichten. Minder explosies in de lucht een kortere sluitertijd maar dat zal voor zich spreken. Zelf maak ik gebruik van f7.1 tot en met diafragma f16, de sluitertijd zal variëren tussen de 1 en enkele seconden.
5. Maak gebruik van manual focus (handmatig scherpstellen) zo weet je zeker dat je vuurwerk loei scherp op de foto komt te staan. Stel net voor het oneindig symbool van je lens scherp. Na de eerste foto gelijk controleren of hij goed scherp is!!!!!
6. Een goede witbalans is een must bij het fotograferen van vuurwerk. Daarom maak ik ook bij de witbalans gebruik van de stand handmatig of ook wel Kelvin genoemd. De kleur temperatuur die ik gebruik voor vuurwerk in de avond is 3700 Kelvin. Zo krijg je een mooie neutrale kleur in je vuurwerk en kan je thuis gekomen naar harte lust spelen met de kleuren die in een RAW file zitten.
7. Gebruik een draadontspanner om de zorgen dat je zo min mogelijk beweging in de camera gaat krijgen. Ook bij het heel voorzichtig afdrukken van de sluiter zal je merken dat de camera toch bewogen is. Helemaal als je tijdens het vuurwerk erg enthousiast gaat worden met fotografen van vuurwerk. Heb je geen draadontspanner wel of niet digitaal kan je er ook voor kiezen om de selftimer te gebruiken van de camera. Deze kan je op 2 seconden of 10 seconden instellen.
8. Maak gebruik van een groothoek lens zo dat je het vuurwerk beter in beeld kan krijgen door de grotere hoek. En kan er nog meer genoten gaan worden van al zijn pracht en praal. Probeer een mooie compositie te maken voordat je gaat beginnen met fotograferen. Probeer er achter te komen waar men het vuurwerk gaat afsteken, zo kan je mooi inspelen op het hele plaatje. Dus niet alleen het mooie vuurwerk maar ook zorgen dat er een stuk grond bij zal zitten. Het zal je fotograferen van vuurwerk completer maken dan wanneer je alleen het vuurwerk fotografeert.
9. Maak foto’s. maak heel veel foto’s daar zal je geen spijt van krijgen. Op deze manier heb je extra veel keus in het selecteren van je beelden. Op deze manier kan je de volgende dag op je gemak je gemaakte foto’s gaan bekijken ,en je zal versteld staan van de pracht die je gemaakt hebt met het fotograferen van vuurwerk.
10. Zorg dat je warm aangekleed bent zodat je het niet koud gaat krijgen, het lijkt geen tip maar is het wel. Als je het koud hebt kan je de camera niet goed meer bedienen en zal je goed bedoelde werk voor niets zijn. Doordat de beelden niet scherp zijn omdat je koude handen hebt. Of erger nog je staat te rillen en klappertanden van de kou!! Zorg er voor dat je lekker warm bent. En blijft. En stop wat extra batterijen in je broekzak zodat ze niet leeglopen als het zou vriezen.
11. Wachten tot het einde.. dat lijkt normaal maar in het afsteken van vuurwerk door gemeentes kan er altijd wat mis gaan. Zelf heb ik meerdere keren meegemaakt dat tijdens het internationaal vuurwerkfestival Scheveningen er na de laatste klap (dacht iedereen) dat het afgelopen was. Echter dat was meerdere malen dus niet zo. Wacht daarom nog even 10 min voordat je de camera van het statief gaat halen. Steek je zelf het vuurwerk af is dat natuurlijk niet nodig 🙂
Even in het kort:
- Sluitertijd tussen de 1 en meerdere seconden (zal aan de hoeveelheid licht liggen) sta je in het boerenweiland of midden in de stad.
- Diafragma van 7.1 tot en met f16
- ISO hou ik zo laag mogelijk ISO 100 of ISO 200 het vuurwerk zelf geeft veel licht.
- Stel handmatig scherp doormiddel van liveview van de camera.
- Klap de spiegel op van de camera (kunnen niet alle camera’s)
Wil je dit ook proberen maar heb je geen foto om dit te oefenen?
Dan kunt u hier het bestand downloaden om met het RAW file te gaan experimenteren.
Uw foto’s ook zo mooi op Facebook zetten?
Klik dan hier voor de uitleg en bekijk de video!
Geniet van het vuurwerk fotograferen maar pas wel op voor je eigen veiligheid. En niet te vergeten die van anderen om u heen. Vergeet niet dat het een groot feest is maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Fotografeer met hart en ziel dat zal terugkomen in je gemaakte beelden.
Laat als dank een berichtje achter op mijn blog, dank je wel en geef gerust een linkje naar je gemaakte foto’s!!
Een gezond en vuurwerk veilig 2015 al vast!