BSA M20 voor en na Photoshop
In deze post wil ik u graag de verschillen laten zien tussen de voor en na bewerking van de beelden van de BSA M20. Zo kunt u een goed beeld krijgen hoe ik mijn foto’s bewerk. Ik zal niet heel diep ingaan op de manier van bewerken, de opzet is meer om u te gaan inspireren in de fotografie.
Een goed begin
Ik begin in de studio (ruimte waar geen direct zonlicht is) altijd met een referentie punt door middel van een kalibratie kaart. Dit kan een grijskaart zijn of iets dergelijks. De onderstaande kaart heeft ook de functie van de grijskaart. Door een foto te maken van deze kaart kan je een kleurprofiel aanmaken. Deze kan je vervolgens weer gebruiken om in Lightroom of voor ACR (Adobe Camera Raw) je beelden op kleur te zetten. In een andere post zal ik hier nog eens wat dieper op ingaan waarom ik deze kaart gebruik.
Hieronder een voor en na van een colorpassport let goed op de RGB kleuren in het beeld!
Zwart als zwart moet zijn
Door een omzetting te maken naar LAB in photoshop krijg je prachtig diep zwart. De manier van omzetten in photoshop naar zwart wit kan op verschillende manieren. Echter de manier van omzetten naar zwart wit is de manier van LAB, dit is de beste techniek die je kan gebruiken voor omzetting naar zwart wit. Je gooit als het ware de kleuren weg en behoud alleen nog maar het licht in de foto “lightness” vandaar het mooie diep zwart in het beeld. Een tutorial volgt nog hoe je RGB kleur om moet zetten naar LAB zwart wit.
In dit beeld heb ik de kleinere leiding boven de kopcilinder met behulp van photoshop verwijderd. Het stoorde me op de een of andere manier in het beeld. In kleur valt het niet zo op echter in zwart wit was ik er niet helemaal gelukkig mee. Vandaar de keus om het te verwijderen in de foto.
illustratie onder: Sluitertijd 1/125 ISO 100 met f16 gebruik gemaakt van studio verlichting.
Ruim op
Bij dit beeld stoorde ik me aan de bedrading in de rechter boven hoek van het beeld. Dit komt omdat het mooie oude van de motor een beetje verdwijnt als ik het laat zitten. Het staat ook een heel klein beetje rommeling. Kan de motor en of de eigenaar niets aan doen het zit er nu eenmaal. Maar zelf heb ik het in photoshop verwijderd om een iets rustiger beeld te krijgen.
Meer compressie
De voor en na in dit beeld is gedaan met de 50mm (bovenste) foto, en de onderste foto heb ik gebruik gemaakt van de 100mm prime lens. Zo krijg je meer tele (compressie) in het beeld en zal de motor in zijn geheel passen op de achtergrond. Bekijk de tutorial Welke lens kies je? om een idee te krijgen wat verschillende lenzen doen in je beeld.
Oud maar sterk
Het is een prachtige machine uit 1942 en dat maakt het dus al een behoorlijk oudje met zijn 72 jaar. Nu blijkt dat deze motor al een behoorlijk oud baasje is wil het niet zeggen dat deze machine al met pensioen is. Sterker nog de eigenaar Jack heeft van de zomer nog een prachtige rit van een slordige 3600km met deze motor achter de rug. Die ging over een groot deel van Route 66 dwars door een gedeelte van Amerika heen. Een oudje of niet hij is behoorlijk sterk en nog niet met pension..
Uw foto’s ook zo mooi op Facebook zetten?
Klik dan hier voor de uitleg en bekijk de video!
Was dit een leuke post?
laat het me dan weten door op de Facebook botton te klikken en misschien wel een bedankje onder aan de pagina achter te laten.