Canon Lens Test: EF 100mm f/2.8L IS USM Macro VS EF 100MM F/2.8 MACRO USM
In deze lens test wil ik aan de hand van verschillende foto’s het verschil kwaliteit laten zien tussen de twee Canon Macro lenzen.
Klik op de link om snel naar het gewenste item te navigeren
Lens info Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM
Lens info Canon Ef 100mm f/2.8 Macro USM
Let’s Go start van de lens test
Workflow van bestanden
De chromatic aberration test
Test met de MkIII en de 50D op vlieg
De 100% crop met de Eos 5D MkIII
De 100% crop met de Eos 50D
De volgende lens test is die van het bokeh
Bokeh Canon Eos 5D MkIII met de EF 100mm f/2.8L IS USM Macro lens
Bokeh Canon Eos 5D MkIII met de EF 100MM F/2.8 MACRO USM lens
Bokeh reeks Canon Eos 50D met de EF 100mm f/2.8L IS USM Macro lens
Bokeh reeks Canon Eos 50D met de EF 100MM F/2.8 MACRO USM lens
Scherptediepte test Canon EOS 5D Mark III met het objectief EF100mm f/2.8L Macro IS USM
Scherptediepte test Canon EOS 5D Mark III met het objectief EF100mm f/2.8 USM
Video Autofocus test van de twee objectieven
Het oordeel
Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro en de Canon EF 100MM f/2.8 MACRO USM zonder IS (image stabilisation)
De nieuwe Canon ET-73 is iets anders uitgevoerd en met zijn 80mm is hij net 2mm hoger dan de ET-67.
Uitgebrijde productinformatie van de twee lenzen
Als eerste de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Macrolens met Image Stabilizer stelt een nieuwe norm voor prestaties en functies. De EF 100mm f/2.8L IS USM maakt deel uit van de lord of the red rings van Canon. De eerste macro lens met een Image Stabilizer met een hoek, shift-detectie die volledig tot zijn recht komt bij korte scherpstelafstanden. Het is dan ook het eerste objectief met een Image Stabilizer met hoek en shiftdetectie, die perfect is voor korte scherpstelafstanden.
Voordelen
- Hoogwaardige macrolens uit de L-serie
- Een 4-stops Hybrid IS
- Cirkelvormig diafragma met 9 lamellen voor een uitermate mooi bokeh
- Met een beeldweergave fotografeer je op ware grootte (1:1)
- UD-lenselement
- Water- en stofbestendig
- Afstandsbegrenzer met drie standen
- Ringvormige USM AF-motor
Macro met extra groot bereik
Dit medium teleobjectief geeft met zijn macrofunctie een vergroting van 1.0x, en met het 8 bladige diafragma kunt u naar hartenlust uw creativiteit los laten in de fotografie door boterzachte achtergronden te creëren. Het objectief is uitgerust met een scherpstellingsbegrenzer die u in staat stelt een deel van het focus gebied te gebruiken. Dit zal de autofocussnelheid ten goede komen doordat het objectief niet heel de focusafstand hoeft af te speuren naar contrast in de foto.
Vernieuwde Image Stabilizer
Met de nieuwe Image Stabilizer breekt er een nieuw tijdperk aan voor de macro lens. Hiermee kunt u zowel de shift (links, rechts beweging)- als mede de hoekbeweging corrigeren. Dit zorgt voor een correctie van tenminste twee stops bij een vergroting van 1,0x, verhogend naar drie stops bij een vergroting van 0,5x en vier stops tijdens normaal fotograferen.
Geen Chromatische aberratie
Door het UD-element (Ultra Low Dispersion) in de lens is er geen chromatische aberratie. De lens is daardoor in staat om een uitstekende beeldkwaliteit met een super hoge resolutie en contrast te genereren.
Focus Scherpstellingsbegrenzer
Keuze maken met de scherpstellingsbegrenzer kunt u kiezen uit verschillende focus afstanden. De keus is uit Full, 0.5 tot infinnity en de keus 0.3m tot 0.5m. Met deze functie kunt u een stukje uit het focus gebied gebruiken waardoor de lens sneller gaat autofocussen. Of u maakt gebruik van de keus (Full) zodat u het hele gebied kunt gebruiken.
Extreem vage achtergronden
Door het cirkelvormig diafragma met 9 lamellen bent in staat om boter zachte achtergronden te creëren, waardoor uw gefotografeerde object uit de foto zal knallen.
stille autofocus
USM staat voor een zeer snelle autofocus met een super stille autofocus, de focus ring op de lens voelt aan als het stuur van een Rolls Royce. Die zeer subtiel is te bedienen, de focus ring is lekker breed en het rubber geeft een goede grip. De minimale scherpstelafstand is 0,3 m.
Top
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Buiten een zeer goed Macro objectief is het ook een heerlijk portretobjectief van zeer hoge kwaliteit. Ook in landschap is dit objectief voor mij geen uitzondering, ik maakte vorig jaar dit panorama met dit heerlijke objectief.
Voordelen
- Hoge kwaliteit Canon-macro-objectief
- Een vergroting van (1:1) waarmee u op ware grote kan fotograferen
- Scherpstellingsbegrenzer van 31cm tot en met 48cm
- 8-bladig, cirkelvormig diafragma zorgt voor een heerlijk bokeh
- Filtergrootte 58 mm
- Ring-type USM AF-motor
- Er kan gebruik gemaakt worden van een Canon Tripod Mount Ring voor statief
Macro met extra groot bereik
Dit medium teleobjectief is naast een macrofunctie ,die een vergroting geeft van 1.0X, ook een prima portret lens. Met de 8 bladen in het diafragma heeft hij een heerlijk bokeh, mede ook een prachtig onscherpe achtergrond. Ook dit objectief maakt gebruik van een scherpstelbegrenzer waardoor de autofocus vrij vlot zal zijn.
USM-autofocus met handmatig overschrijving
U bent in staat om de USM-autofocussysteem ten alle tijden handmatig te overschrijven wanneer u dat uit komt. Dit kunt u doen door de grote focus ring te verdraaien op het objectief, op deze manier heeft u de vrijheid waar elke fotograaf op zit te wachten.
Super Spectra-coating
De coating zorgt voor een goede constante kleurbalans en een hoog contrast, waardoor reflecties en hoog lichten door de interne lenselementen verminderd zal worden. Dit geeft een schoner beeld als eindresultaat met minder chromatic aberration.
Genoeg info over deze twee objectieven, de tijd is daar om de boel eens stevig te gaan testenen en te vergelijken.
Allereerst wil ik nog even twee tellen van uw aandacht. De lens test die ik gemaakt heb is er voor mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. En is geheel naar mijn beleving geschreven door het behaalde resultaat van de twee verschillende lenzen.
Top
Let’s Go start van de lens test
De volgende twee camera’s heb ik gebruikt voor deze lens test, de Canon Eos 50D en de Canon Eos 5D Mark III. Niet iedereen heeft een Full Frame (35mm) camera tot zijn of haar beschikking, vandaar dat ik ook gebruik heb gemaakt in deze lens test van een crop censor camera (APS-C).
Onderstaande beelden met vlieg zijn gemaakt met de camera op de maximale sync speed, zodat er geen last van het omgevingslicht optreed. Daardoor is het bijna niet mogelijk om kleur verschil te krijgen.
Ook is er per lens en per camera een color profile aangemaakt om uit te sluiten dat er kleur verschil gaat optreden tussen de verschillende beelden. Ook de monitor doen we elke twee weken braaf een monitor calibration test ondergaan met de Spyder Pro 3 🙂
Camera settings:
- 5D MkIII 1/200 met ISO 100
- Eos 50D 1/250 met ISO 100
- witbalans custom made “manual”
- manual focus
- flitsers Canon Speedlite 580EX II richtgetal 58 kleurtemperatuur 5800k (dag light)
- batterijen Eneloop NiMH penlite 1900mAh (elke 20 opnames vervangen door volle set)
- light-meter Sekonic L-758DR DigitalMaster
In de setup kunt u goed zien hoe de beelden gemaakt zijn, dit alles is gedaan met flitslicht “met uitzondering van de bokeh beelden” let op de achtergrond van de camera je kan zien dat hij totaal zwart is. Daardoor is er geen omgevingslicht en zal er geen kleur verschil optreden tijdens het maken van de opnames voor de lens test. Ook is er een grijspunt geprikt op het ColorChecker Passport voor een goede en accurate witbalans.
Top
Workflow van bestanden
Elk beeld heeft de volgende behandeling gehad in lightroom/adobe camera RAW en wel de volgende.
Van onder naar boven in lightroom (ik ben van mening dat dat de beste manier is)
- Camera calibration (custom profile gemaakt met colorpassport)
- lens corrections
- chromatic aberration verwijderen
- Detail (verscherping en ruis gaan uit)
- Split toning staat uit
- HLS/Color/b&w staat uit
- tone curve staat uit
Basic panel gebruik ik altijd als laatste:
- Witbalance 5800K
- Tint +11
- Exposure 0.0
- Contrast 0.0
- Highlights -43
- Shadows 0.0
- White 0.0
- Blacks -25
In Photoshop
- verkleind naar 1500px 72 dpi
- high pass filter 0.3 voor verscherping
- Safe voor web 1500 x 1000px met 60% kwalitijd
De besproken volgorde van de lens test zal zijn altijd het eerste beeld de EF 100mm f/2.8L IS USM Macro en zal opgevolgd gaan worden door de EF 100MM F/2.8 MACRO USM.
Top
De chromatic aberration test
Op het witte gedeelte van het collorpassport is aan de onderkant van de witte balk een paarse zweem te vinden. En aan de boven zijde van het witte vlak een lichte groene zweem. Het is echter wel zo weinig dat het alleen zichtbaar is als u op 100% gaat kijken. Bij het aanvinken van het hokje verwijder chromatic aberration in het kader lenscorrecties in Adobe Camera RAW (ACR) zal deze zweem als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Ook bij het Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objectief is er een kleine hoeveelheid chromatic aberration te bespeurenin deze lens test. Ook hier geld weer bij het aanvinken van het hokje lenscorrectie zal paarse, groene kleur verdwijnen uit het beeld. En zal u een mooi schoon beeld zal overhouden.
Top
De volgende beelden zijn gemaakt met lens, chromatic aberration aan!
Test met de MkIII en de 50D op vlieg
Deze vier beelden in deze lens test zijn gemaakt met de portret flitser op de camera zoals je dit in het veld ook zou doen.
Wat mij gelijk opvalt is het kleur verschil tussen de twee objectieven, niet erg natuurlijk maar er zit wel verschil in. Ook is de 100MM F/2.8 MACRO USM net een stukje lichter als van de L verzie. Deze beelden zijn gemaakt met een Colorpassport, en hebben allemaal hun eigen colorprofile gekregen.
Top
De 100% crop met de Eos 5D MkIII
Door een bestand van 1500px X 1000px te maken kan je een 100% crop maken van je beeld. Het originele bestand valt dan in zijn geheel over het werkvlak heen. Waardoor je maar een gedeelte te zien krijgt in de foto. Daardoor ontstaat er een 100% crop van de foto.
Let eens goed op het detail in de foto hier onder met name bij de rechter poot van de vlieg, je zal zien dat je bij de L verzie en behoorlijke hoeveelheid meer detail kan vinden dan in de NON L versie.
Onderstaande foto is een mooie scherpe opname maar net iets minder detail en doortekening.
Top
De 100% crop met de Eos 50D
Met een cropfactor van 1.6 is het beeld een stuk groter dan bij de Canon Eos 5D Mk III. Dit heeft in de macro fotografie natuurlijk wel een voordeel, je beeld komt een stuk dichter bij (meer vergroting) dan met een Full Frame Camera.
Top
De volgende lens test is die van het bokeh
Het woord is (afkomstig uit het japans) en betekent “onscherpte of wazig”.
Met de volgende lens test wil ik dit bokeh aan u laten zien, met name het verschil tussen de twee objectieven.
De onderstaande foto’s zijn met metadata voorzien zodat u een idee kan geveb wat ik gedaan heb. Bij de rest van deze serie heb ik dit niet gedaan omdat ik daar de zelfde sluitertijden en ISO gebruikt heb.
De lampjes op de achtergrond heb ik gebruik om het bokeh te laten zien. De flitser in het beeld heeft niets gedaan, en doet alleen functie als (model) in deze lens test zodat ik kan focussen om het achtergrond netjes out of focus te krijgen.
Het is een mooi gezicht hoe je het verloop van het bokeh kan zien, naarmate het diafragma van de camera groter gaat worden ( hoger F-getal).
Bokeh Canon Eos 5D MkIII met de EF 100mm f/2.8L IS USM Macro lens
Top
Bokeh reeks Canon Eos 5D MkIII met de EF 100MM F/2.8 MACRO USM lens
Top
Bokeh reeks Canon Eos 50D met de EF 100mm f/2.8L IS USM Macro lens
Top
Bokeh reeks Canon Eos 50D met de EF 100MM F/2.8 MACRO USM lens
Top
Scherptediepte test Canon EOS 5D Mark III met het objectief EF100mm f/2.8L Macro IS USM
Top
Scherptediepte test Canon EOS 5D Mark III met het objectief EF100mm f/2.8 USM
Top
Video Autofocus test van de twee objectieven
Bekijk hoe de lenzen zich gedragen op de verschillende manieren van autofocus.
Ik laat de lenzen helemaal in en uit focussen om zo een idee te krijgen hoe snel ze zijn.
Top
Het oordeel
Na alle beelden te hebben vergeleken kan ik zeggen dat naar mijn mening alle twee de lenzen zeer goed bevonden zijn. De EF 100mm f2.8 Macro USM is een pracht lens om de macro fotografie mee te beoefenen. De autofocus is goed en hij is behoorlijk scherp en geeft een mooi contrast.
Zijn grotere boer EF 100mm f/2.8L IS USM Macro is het neusje van de spreekwoordelijke zalm. Hij is sneller in de autofocus geeft een mooi contrast heeft minder chromatic aberration. En misschien wel het aller belangrijkste in de macrofotografie DETAIL! Daar heeft deze krachtpatser meer dan genoeg van. Van de week nog in het bos geweest en ben daar wat langer door gegaan met fotograferen. Dit was met opzet om te kijken hoe de lens zich zou gedragen in moeilijke omstandigheden. Bijna geen hunten (hier niet scherp kunnen stellen bij laag contrast) tijdens het invallen van de avond Normaal zou je al gestopt zijn met fotograferen maar dit was puur om te testen.
U moet voortellen dat alle beelden afgenomen zijn in kwaliteit voor het plaatsen op het web. De grote bestanden bevatten nog meer detail dan hier op de website te zien is.
Ps alles wat hier geschreven staat is naar mijn beleving geweest.
Wilt u ,als blijk van dank, eens klikken op de Like button 🙂
Top