Een geweldig uitzicht bovenop de Erasmusbrug.
De Erasmusbrug geeft een panorama uitzicht over de skyline van Rotterdam. Zonder twijfel is het dan ook een van mijn favorieten stukjes van Rotterdam, boven op de brug is er een werkelijk schitterend uitzicht over de skyline van Rotterdam. Al eerder maakte ik een aantal virtuele panorama’s vanaf de kade van de Holland America line.
Klik afbeelding voor een virtual view vanaf de brug.
De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel
De heer van Berkel heeft met zijn bouwwerk van maar liefst 139 meter hoge geknikte asymmetrische stalen pylonen een verbinding weten te maken met de kop van zuid. De elegante bijnaam “De Zwaan” heeft zij te danken aan de grote stalen licht geknikte pyloon waardoor het idee gewekt word dat er een zwaan te zien is. Overigens is deze bijnaam verzonnen door de “Rotterdamse bevolking” net zoals bij de harp, erectie van peper, die ook wel de knikbrug genoemd wordt.
Deze Tuibrug is een enkele basculebrug
Het hele gevaarte weegt maar liefst 6800ton en met zijn 139 meter hoogte is het zeker geen kleintje te noemen. Om van de ene kant van de maas naar de andere te komen moet je een afstand van 802m overbruggen. Ook de breedte van een slordige 33.8m is behoorlijk te noemen. Met een doorvaarhoogte van 12.5m NAP biedt deze brug voldoende doorgang voor de binnenvaart. Voor grotere schepen draait deze reus ook zijn pyloon niet om! Door zijn 89m lange basculebrug mechaniek kan hij doorgang bieden voor scheepvaart die niet onder de brug door kunnen. Hij behoort daarmee tot de grootste en zwaarste basculebruggen in West-Europa.
De werking van deze basculebrug is hieronder in een illustratie weergegeven.
afb. 1
a. rondsel, b. tandbaan, c. ballastkist
Het installeren van de pyloon
In 1995 is de pyloon geplaatst door ‘s werelds grootste kraanschip in zijn soort “De Thialf SSCV Heerema” . Deze monsterlijk grote kolos ,ook wel bekend als de DB-102 werd in 1985 gebouwd in Japan. Het is bijna niet voor te stellen als je over de brug loopt dat hij ooit in de trossen van een kraanschip gehangen heeft die hem millimeter voor millimeter nauwkeurig op zijn plek gelegd heeft.