Camera histrogrammen: tonen en contrast.
Een histogram laat je zien hoe pixels in een afbeelding worden verdeeld, door grafieken van het aantal pixels bij elke kleur intensiteit te laten zien.
Het histogram geeft details in de schaduwen zie afb.1(getoond in het linker gedeelte van het histogram), middentonen (weergegeven in het midden) en hooglichten (weergegeven in het rechter gedeelte)
Een histogram kan u helpen bepalen of er genoeg detail in je opnamezit.
Hierdoor is het dan ook een uitermate belangrijk hulpmiddel op je camera.
Je kan met een oogopslag zien of je opname goed belicht is.
Als ik chimp (terug kijken van je opnamen) zal ik dan ook altijd als eerste naar mijn histogram kijken.
Histogram paneel overzicht
Klik op afbeelding voor vergroting
a) het dropdown van het menu venster van photoshop.
b) Channel “kanalen” RBG, met apart Rood, Groen en Blauw Luminosity “helderheid” en als laatste Colors “kleur” ook is het mogelijk om ze allemaal tegelijk te bekijken.
c) Waarschuwing
d) Opnieuw berekenen van waarschuwing.
e) Waardes van het histogram
afb 1a. uitgevouwen histogram
Hier onder in afb 1b een close up van het histogram.
<— Klik
afb 1b
klink op de afbeelding hiernaast
Daar heb ik weer gegeven hoe het histogram er uit gaat zien als je een foto zou maken in kompleet donker! Je ziet nu dat er 1 witte streep=”spike” te zien is aan de linkerkant van het historgram. Bij dezelfde afbeelding maar dan voorbeeld II zie je een spike in het midden staan. Die zou je krijg je als je een grijs kaart zou fotograferen. En bij afbeelding III juist weer aan de rechterkant, dit kan gebeuren als je richt met je camera naar een felle lichtbron. En vervolgens daar een opname van zou maken.
Dit zijn even extreme voorbeelden die ik gemaakt heb in fotoshop en die zal je niet snel in de praktijk tegen komen. Maar puur even ter illustratie hoe het er uit gaat zien als histogram.
De opbouw
De spike’s in het histogram zijn een opstapeling van blokjes, die we ook wel pixels noemen. Dus hoe meer pixels er gestapeld staan hoe hoger de waarde gaat worden. En in photshop reken we deze waardes in getallen en wel de volgende.
- Zwart heeft in photoshop de waarde 0 (afb.1 Voorbeeld I)
- Middengrijs heeft een waarde van 128 (afb.1 Voorbeeld II)
- Wit heeft een waarde van 255 (afb.1 Voorbeeld III)
Wat kan je met de getallen….. het getal 0 wil zeggen dat het absoluut ZWART is. En het getal 128 is middengrijs en zal ook geen probleem geven in je opnamen. Het getal 255 is absoluut WIT en zal zorgen voor uitbranding in je foto. Bij het getal 0 en het getal 255 spreekt met over data verlies. Je zal dit terug gaan zien in doorgelopen zwart bij het getal 0 en uitgebeten wit bij het getal 255.
PANIEK! wat nu?
Gewoon snel verder lezen 😉
Klik de afbeelding die laat zien met een “goede” belichting. En het zal je mischien opvallen dat er aan twee kanten van het histogram geen spike staat. Maar hij stopt netjes voor het einde van het histogram! Hij klimt niet via de zijkanten van het histogram naar boven dus geen clipping. Clipping is de term die men gebruikt bij uitbranden en bij het vol lopen van schaduw gebieden.
Nu kan je Vervolgens de camera settings veranderen om tot betere opnames te komen.
Dus huppakee Digitale Camera mee onder je arm en lekker naar buiten en ga dit proberen 🙂
Het Histogram Marcel Kooiman Fotografie
Wordt vervolgd!!!